En Raspberry Pi er en billig måde at få fingrene i en lille server, som du kan have kørende der hjemme døgnet rundt. Selv om de naturligvis ikke helt kan matche en større og dyrere server når det kommer til kraft og performance, så er der stadig mange som bruger dem til at køre software som kan gøre dagligdagen lidt nemmere.
Home Assistant
Et af de meget populære stykker software til Raspberry Pi, er Home Assistant. Home Assistant gør det populært sagt muligt at automatisere en masse forskellige ting i dit hjem. Det kan eksempelvis være, at tænde for lyset på bestemte tidspunkter, sætte musikken som spiller på pause, hvis der skulle komme et telefonopkald eller styre klimaanlægget. De forskellige muligheder afhænger selvfølgelig af, at du har de rigtige enheder i dit hjem, som er i stand til at snakke med Home Assistant – her er en af fordelene, at det ikke nødvendigvis skal være det ”rigtige” mærke.
Måden som man konfigurerer sine enheder på i Home Assistant, foregår via såkaldte Blueprints. Blueprints gør det nemt at tilkoble og konfigurere forskellige enheder i hjemmet, men der er også mulighed for at man kan kaste sig over at udvikle sine egne Home Assistant Blueprints – der findes rigtigt meget dokumentation om hvordan dette gøres på den officielle Home Assistant hjemmeside.
Det er værd at bemærke, at Home Assistant imponerende nok er ganske gratis at bruge, for det er nemlig gjort tilgængeligt under Apache License 2.0, en såkaldt Open Source licens, som giver lov til både at bruge og modificere det mere eller mindre som man har lyst – til gengæld skal man typisk forsøge at få hjælp til softwaren i et online community i stedet for direkte hos udviklerne.
Du kan læse mere om Home Assistant, på deres officielle webside.
RetroPie
Et af de andre populære anvendelsesmuligheder for Raspberry Pi er at lave maskinen om en til retro arcade-maskine, hvor man ganske simpelt kan spille mange af de populære spil fra fordoms tid. RetroPie er ganske gratis, men projektet som står for udviklingen tager meget gerne imod donationer af alle størrelser, hvilket vel egentlig er fair nok, når man tænker på hvor mange timers underholdning der potentielt ligger og gemmer sig ved hjælp af RetroPie.
På RetroPie vil du kunne spille spil via emulering af en lang række platforme, herunder Amiga, Amstrad, Atari 2600, Commodore 64, Dreamcast, Game Boy, GameCube, Nintendo 64, Game & Watch, PlayStation 1, PlayStation 2 og mange, mange flere. Præcis hvilke platforme der understøttes på en Raspberry Pi, kan du se på RetroPies officielle hjemmeside.
Styringen af spillene, kan du gøre via flere forskellige controllere. Personligt foretrækker jeg Xbox 360 controlleren, men også controlleren fra PlayStation 3 og PlayStation 4 kan bruges, samt en hel masse andre controllertyper.
Værd at bemærke er, at der ikke følger nogle spil med til RetroPie som overtræder copyright-lovgivningen.
Du kan læse mere om RetroPie, på deres officielle webside.
Pi-Hole
Er du træt af at se på bannerreklamer, og vil du gerne have bedre styr på dit privatliv på nettet, så bør du måske kigge på Pi-Hole. Pi-Hole kan som navnet antyder, selvfølgelig installeres på en Raspberry Pi og gør det muligt at blokere annoncer på internettet, uden at du skal bruge nogen former for browser plugins eller lignende.
Måden som Pi-Hole fungerer på, er at du installerer det på din Raspberry Pi og derefter konfigurerer du de enheder (PC, mobil, TV, osv.) som du har i dit hjem til at anvende dit Pi-Hole som DNS-server. Når et website du besøger så forsøger, at indhente bannerreklamer for at vise dem til dig, så blokerer Pi-Hole ganske enkelt DNS-opslagene ved at sammenligne med en række blacklists som systemet anvender. Det er super effektivt, og kan i høj grad anbefales – men man skal være opmærksom på, at det også kan betyde at funktionalitet på nogle websider måske kan holde op med at fungere, det er dog sjældent tilfældet.
Udover at blokere annoncerne, så vil du opleve at de sider du besøger indlæses hurtigere, fordi reklamerne ikke også skal indlæses. Du kan følge med i det hele via Pi-Holes dashboard, som er nemt og intuitivt at anvende.
Ligesom de øvrige produkter som er beskrevet i denne artikel, så er Pi-Hole også ganske gratis, men igen så er udviklerne afhængige af de donationer som folk sender til dem, så hermed er anbefalingen om at gøre netop dette, sendt videre. Kan du lide softwaren, så sørg for at støt op om udviklerne.
Du kan læse mere om Pi-Hole, på deres officielle webside.