Raspberry

Det engelske ord ”raspberry”, som betyder hindbær på dansk, er samtidig en del af navnet på den enormt populære mini-computer Raspberry Pi – og som ofte bare bliver refereret til som Raspberry eller Pi. Selv om vi efterhånden har vænnet os til navnet, så er der nok kun et fåtal der rent faktisk ved, hvorfor Raspberry er endt ud med at blive kaldt netop det.

Ifølge forskellige kilder på Internettet, så skyldes valget af navnet ganske enkelt, at mange af de øvrige firmaer som laver computere og elektronik, også havde valgt at anvende frugt-typer som navn. Dermed har kendte brands som eksempelvis Apple, Blackberry og hedengangne Apricot Computers og Tangerine Computer Systems formegentligt været kilden til inspiration for navnet Raspberry Pi.

Den anden del af navnet i Raspberry Pi, nemlig ”Pi”, kunne man godt tro stammede fra det matematiske Pi (3,14), ikke mindst fordi Raspberry jo rent faktisk blev udviklet med det formål, at det skulle kunne bruges til at undervise unge mennesker i hvordan computere virkede på en billig måde – men det skulle efter sigende rent faktisk være inspireret af hindbærtærte – altså på engelsk Raspberry Pie.

Billedet viser en Raspberry pie eller hindbærtærte som det hedder på dansk.

Fremtiden for Raspberry

I dag bliver de forskellige Raspberry-modeller brugt til langt mere end den undervisningsbrug som de oprindeligt blev udviklet til. Nogle af de mere populære formål, er som en Raspberry Pi Plex Server, Home Assistant eller som en lille hjemme-server eller decideret desktop PC. For gør-det-selv tech folket, giver en Raspberry også utallige muligheder for, at tilslutte ekstra udstyr og det er nærmest kun fantasien og ens færdigheder, der sætter grænser for hvad man kan bruge en Raspberry Pi til.

Ligesom man ikke troede at det var muligt, at Raspberry Pi’en skulle blive meget mindre, så kom der de nye Raspberry Pi Zero-modeller, som endda både har indbygget WiFi og Bluetooth. Størrelsen på Raspberry Pi Zero gør det muligt, at anvende dem til formål hvor formfaktoren har betydning – eksempelvis indenfor såkaldte Internet of Things (IoT).

Hvad fremtiden bringer for Raspberry PI, vil vi selvsagt kun finde ud af med tiden. Det vil næppe være forkert at antage, at de både bliver mindre, kraftigere og får endnu flere udvidelsesmuligheder. Der florerer allerede mange rygter omkring Raspberry Pi 5, men der er endnu meldt noget officielt ud, om at den skulle være på vej. En ting er dog sikkert, nemlig at firmaet bag Raspberry Pi, har lovet at producere Raspberry Pi 4 helt frem til minimum januar 2026.

Køb Raspberry Pi

Er du interesseret i at købe en Raspberry Pi, så har vi lavet et hurtigt overblik over forskellige danske webshops der sælger det lille vidunder og som vi har et samarbejde med. En af de gode ting ved en Raspberry Pi er, at prisen er overkommelig for langt de fleste af os. Dermed er det store spørgsmål egentlig bare, hvilken en af modellerne som du skal købe. Den nyeste af de kraftige modeller, er en Raspberry Pi 4, som vil være et fornuftigt bud, hvis du eksempelvis skal bruge den som en lille server eller mediecenter.

Følg linket herunder, for at komme til vores side med butikker og priser for Raspberry:

Køb Raspberry Pi.